fbpx

SPOKEN WORD @ FNV MONDIAAL

Ter afsluiting van een evenement over duurzame kleding mocht Justin Samgar met een spoken word performance afsluiten. Het thema was #hetzitmenietlekker. Dit evenement werd georganiseerd door FNV Mondiaal in Pakhuis De Zwijger en ging met diverse sprekers de diepte in over het onderwerp duurzaamheid. De spoken word tekst gaf een menselijke noot aan het inhoudelijke programma (zie onder).

Huisdichter of spoken word artiest

Je kunt een huisdichter of spoken word artiest inschakelen als opening of afsluiting op een evenement. Er kan van tevoren een gepaste tekst worden geschreven of ter plekke een poëtische samenvatting worden gemaakt.

Spoken Agency heeft meerdere snel- en huisdichters en spoken word artiesten aan te bieden. Deze hebben al eerder opdrachten verzorgd voor Hyatt Regency, wehkamp, Worldtalks, Old Amsterdam, Miss Etam en vele anderen. Neem gerust contact op voor meer informatie of bekijk onze diensten- of artiestenpagina.

Spoken Word Tekst FNV Mondiaal:

Het zit me niet lekker.

Mijn pak is gemaakt door Hugo Boss.
Trots gekocht sinds ik als eigen baas door het leven hos.
Een herkenbare naam, dit is mijn favoriete snit
en toen kwam ik erachter dat dubbel-S Boss
ook uniformen maakte voor de SS en.. shit.
Waardoor ik gek genoeg ongemakkelijk in een op maat gemaakt pak zit.
Dat het me als gegoten zit is vrijwel onbesproken,
maar zegt toch niks over mij en wat ik wil geloven.
Al blijven de marcherende mannen nu wel in mijn hoofd rondspoken
als ik in dit pakkie rond blijf lopen.
Maar speciaal voor jullie…
heb ik me toch maar even in dit boetekleed gestoken.

Maar… Het zit me niet lekker.
Het is niet alleen mijn kledij
die een voetafdruk achterlaat
op ’t gebied van Co2, kinderarbeid en uitbuiterij.
Het is alles wat ik eet, zeg, draag
en vaak ook dagelijks gebruik.
Het brengt me elke keer bij dezelfde vraag.
Wat kan ik er aan doen.. vandaag.
Ik probeer bewuster te zijn van mijn uitgaven
en hoe producten tot stand zijn gekomen.
Ik blijf met anderen delen en erover bomen
op zoek naar mijn eigen duurzame maatstaven.
En ik probeer me vooral niet teveel te excuseren
voor wat ik nog aan het leren ben te accepteren.
Het voelt alsof ik verslaafd ben gemaakt
aan een levensstijl en anderen daarvoor moeten boeten.
En ik word stap voor stap ontwaakt
want de waarheid is nog veel te naakt
en wordt hier en daar nog verborgen door wat doeken.

Maar… Het zit me niet lekker
Als een veel te strakke broek, te kleine sokken
of een oversized overhemd met nauwe kraag
en veel te korte mouwen, eraf getrokken.
Het brengt me weer bij deze vraag.
Wat kan ik er aan doen.. vandaag.
Ik moet kleding en spullen maar levenslang bewaren
en alleen nog volgens de goede gids kopen.
Lange termijn denken en gebaren maken.
Gewoon meer bewust zijn van en praten, hopen
delen en zoeken naar iets beters.
Oneerlijke producten en vervuiling moeten verdwijnen.
En wij… Wij zijn er
Om op deze handel een lichtje te schijnen.