fbpx

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

INTERVIEW @ SPOKEN AGENCY

Vanuit Spoken Agency interviewt journalist Adriana Ivanova de sleutelfiguren uit de spoken-word-scene in Nederland. Ze vraagt hen naar de zin van hun woorden en meer. Maak deze keer kennis met Elten Kiene.

Elten Kiene geeft gouden tips aan beginnende spoken word-artiesten

Elten Kiene, ook wel ‘godfather van de Dordtse spoken word-scene’ genoemd, is spoken word-artiest, host, workshopdocent en co-oprichter van podiumavond Woorden Worden Zinnen op. Hij zit in de commissie van Spoken.fm en de Spoken Awards en was onderdeel van hiphopcollectief BrandWerk. In 2020 won hij een cultuurprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds voor zijn jarenlange inzet voor woordkunst in Zuid Holland.

Elten, je zit geen seconde stil. Waar ben je nu vooral mee bezig?

Met dingen op een rijtje zetten voor mezelf. Kijken naar wat ik minder en wat ik meer moet doen. Ik denk dat ik, production-wise, minder hard moet rennen en meer moet loslaten en delegeren. Ik wil vaker in de stoelen van de commissies zitten, zodat ik meer plek kan maken voor spoken word-artiesten. Meer kan betekenen voor de volgorde generatie. Er is genoeg voor plek iedereen, dus laten we minder met elkaar strijden en elkaar meer gunnen. Gelukkig gebeurt dat ook steeds meer.

Hoe leg je spoken word uit aan iemand die geen idee heeft wat het is?

Als een krachtige tool waarmee je met vertrouwen en geloof kan spreken over de dingen waar je voor staat. En achterstaat.

Wat drijft jou als spoken word-artiest?

Spoken word is een kunstvorm met weinig regels, dat past bij mij. In m’n jeugd moest ik veel dealen met onzekerheid en instabiliteit. Met heel veel willen en niet kunnen. Ik wilde vrij zijn en niet hoeven conformeren. Naar werk gaan met een pet op in plaats van een pak aan. Er waren mensen die zeiden dat dat niet kan, maar daar luisterde ik niet naar. En nu ben ik op de plek waar ik vroeger van droomde. Nu ben ik de persoon die ik toen nodig had.

Wat gaat er door je hoofd voordat je het podium opgaat?

Dat verschilt heel erg. In een bekende omgeving zit ik minder in m’n hoofd en denk ik: oké, they are my peoples en ik snap wat ik moet doen – terwijl je eigenlijk alleen maar kan doen wat je altijd doet. Als ik ergens alleen sta, spreek ik mezelf moed in. Zo van: I got this, het komt wel goed. Ik heb mezelf aangeleerd om de juiste dingen tegen mezelf te zeggen. Om mezelf niet omlaag te halen maar te empoweren.

Je geeft ook spoken word-les aan jongeren op middelbare scholen en in de jeugdgevangenis én bent samen met Babs Gons spoken word-scout voor de Schrijverscentrale. Wat is je gouden tip voor een schrijver of spoken word-artiest in spé?

Ik probeer geen schrijvers van mensen te maken maar ze te laten zien wat schrijven kan doen. Ik vraag: herken je jezelf in wat je schrijft? Is dit jouw waarheid? Ook zeg ik: de wereld gaat altijd iets van ons vinden en wij iets van de wereld – maar wat vinden wij van onszelf? Andermans meningen zullen er altijd zijn, goed en kwaad. Het enige waar je controle over hebt is wat jij jezelf vertelt. Haal je jezelf omlaag, of kijk je naar waar je vandaan komt en ben je trots op waar je nu bent? Als je je eigen waarde niet bepaalt, laat je het over aan een ander.

Rake raad. Tot slot: als je in een glazen bol zou kijken, wat zie je dan in de toekomst?

Het lijkt me heel tof om een eigen plek op te zetten – een soort buurthuis 2.0, zoals het HipHopHuis en Studio West. Een plek met een vast podium voor Woorden Worden Zinnen waar je ook kan eten en kunst kan exposeren. Een plek waar een community kan ontstaan. En blijven bestaan.

Dat gaat je lukken. Dankjewel Elten!

Boek hier Elten Kiene als voice over, presentator of spoken word-artiest voor jouw commerciële evenement of campagne.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.