fbpx

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

INTERVIEW @ SPOKEN AGENCY

Vanuit Spoken Agency interviewt journalist Adriana Ivanova de sleutelfiguren uit de spoken-word-scene in Nederland. Ze vraagt hen naar de zin van hun woorden en meer. Maak deze keer kennis met Justin Samgar.

Pionier Justin Samgar over 10 jaar spoken word en zijn gloednieuwe werk

Als selfmade spoken word-pionier is Justin Samgar een regelrecht begrip in de Nederlandse scene. Nadat hij tien jaar geleden een lokale poetry slam won, brak hij door als vaste huisdichter bij Spuiten en Slikken en de 3FM Freaknacht van Giel Beelen. Nu runt hij het enige spoken word-agency in Nederland: Spoken Agency.

Justin, je spreekt voice-overs in, treedt op als dichter, en als founder van Spoken Agency heb je ook nog eens tientallen woordkunstenaars onder je vleugels. Hoe hou je al die ballen in de lucht zonder door te draaien?

Ik draai regelmatig door, hoor. [lacht] Ik voel een enorme creatieve noodzaak om mooie dingen te maken. Toen ik op m’n dertigste begon met spoken word dacht ik: jezus, ik heb tot nu toe echt mijn tijd verdaan. En nu ik veertig ben en vaak terugblik, besef ik steeds meer hoe kort het leven is. Dus probeer ik me te richten op wat ik nog allemaal wil doen en bereiken.

Toch heb je, als grondlegger van de commerciële spoken word-scene in Nederland, al ontzettend veel bereikt. Ben je daar stiekem niet een beetje trots op?

Het is tof dat ik in twee-en-een-half jaar een agency met dertig artiesten heb opzet die daar een leuk zakcentje aan verdienen. Bij reclame- en evenementenbureaus is nu ook veel meer bewustzijn over spoken word – dat heb ik de afgelopen 10 jaar in gang gezet. Op die legacy ben ik wel trots en ik kijk nu naar hoe ik woordkunstenaars in andere landen kan helpen. Maar ik wil ook mezelf weer op de kaart zetten als artiest. Zelf optreden. Ik merk dat ik dat heel erg mis.

Ik ben benieuwd naar wat er door je hoofd gaat in de minuut voordat je opgaat. Ben je ooit nog weleens bang dat je iets verprutst? Of heb je daar, als doorgewinterde woordkunstenaar, geen last van?

Ik werk nu aan nieuwe teksten en vind het heel spannend om daar in maart mee op te treden. Soms ben ik bang dat het muisstil blijft in de zaal en dat mensen denken: wat is dit, gast? Laatst droomde ik zelfs dat ik keihard uitgelachen werd op het podium. Maar ik wil mezelf heruitvinden als artiest en daarvoor moet ik de lat hoger leggen. Meer van mezelf laten zien. En daar kijk ik superveel naar uit.

Wat kunnen we verwachten van je nieuwe werk?

Dat het herkenbaar is, maar ook helemaal Justin. Wat ik schrijf is altijd wel een beetje sexy en grappig. Maar m’n nieuwe werk gaat ook over serieuzere thema’s zoals zingeving en mijn persoonlijke ervaringen met depressie.

Welke tips wil je beginnende woordkunstenaars meegeven?

Denk goed na over wat je wil brengen met je werk. Presenteer jezelf goed met een website. Netwerk op evenementen, hou in een Excel-bestandje bij wie je allemaal ontmoet en durf die mensen om hulp te vragen. Uiteindelijk brengen zij je verder.

Waar heb je – naast optreden met nieuw werk – dit jaar je pijlen op gericht?

In juni organiseer ik een groot outdoor woordkunstfestival op het Westergasterrein in Amsterdam. In de culturele sector is nu eindelijk erkenning voor het effect en bereik van spoken word. Toch wordt het nog vaak gezien als een zijtak van poëzie en blijft het bij randprogrammering. Maar spoken word is een volwaardige kunstvorm op zich. En als ik straks twintig, dertig dichters voor dit festival kan programmeren, ben ik heel gelukkig.

Boek hier Justin Samgar als voice over, spoken word-artiest en consultant voor jouw commerciële evenement of campagne.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.