fbpx

FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE | SPOKEN WORD PERFORMANCE DOOR ROZIENA SALIHU

Roziena heeft in het verleden al eerder een tekst geschreven en opgevoerd voor het Fonds voor Cultuurparticipatie. Deze heeft zij herschreven voor het bezoek van staatssecretaris Gunay Uslu bij het fonds, zodat deze helemaal aansluit bij haar komst. 

Staatssecretaris Gunay Uslu (o.a. Cultuur- en erfgoedbeleid) maakt bij dit bezoek kennis met het veld. Zij bezocht 28 maart het Fonds op kantoor voor een eerste kennismaking met de organisatie. 

De missie: als Rijkscultuurfonds van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is er een opdracht gekregen: cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Toegankelijkheid is van maatschappelijke waarde én is bovendien sleutel tot vernieuwing van het culturele landschap. Door zich te richten op cultuurparticipatie, immaterieel erfgoed en cultuuronderwijs, bevorderen we cultuur die uitnodigend en laagdrempelig is.

De ambitie: ze willen hiermee bijdragen aan gelijke kansen voor verschillende cultuurmakers, vormen van cultuur, manieren van maken en samenwerken. Zodat iedereen zich welkom voelt om mee te maken en te doen. Iedereen verdient de kans om op zijn of haar eigen manier met cultuur bezig te zijn. Op school en in de vrije tijd. Cultuur maken geeft plezier, brengt mensen samen en maakt de verhalen van ons allemaal zichtbaar. Door zelf cultuur te maken geven mensen vorm en betekenis aan een omgeving die voortdurend verandert.

Bereik: iedereen wordt aangeraakt of gevormd door cultuur. En andersom: iedereen doet, in welke vorm dan ook, mee aan het maken van cultuur. Daarom geeft het Fonds subsidies aan culturele initiatieven in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Van Zeeland tot Groningen. Van Aruba tot St. Eustatius (inclusief pilot Cariben). Van groot tot klein. Dwars door alle disciplines heen.

Het optreden van Roziena was ‘een cadeau aan de staatssecretaris’.