fbpx

VERZETSMUSEUM | PERFORMANCE DOOR TYLER KOUDIJZER

Het Verzetsmuseum in Amsterdam heeft in 2021 een reeks lezingen verzorgd met als overkoepelend thema verzet en identiteit. Tyler Koudijzer heeft tweemaal voor mogen dragen tijdens de Round Table Talks. Tijdens deze programmareeks The Round Table Talk worden met wetenschappers, schrijvers, kunstenaars en vele anderen onderwerpen besproken die de blik kunnen verruimen over verzet, vooral met veel aandacht voor de kolonialistische geschiedenis. Dit onderwerp is iets waar Tyler zich veel mee bezig houdt in zijn werk. Als Surinaams-Javaanse Nederlander komt het hebben van een meervoudige en gelaagde identiteit, die soms schuurt maar ook enorm veel rijkdom kan brengen. Check de video’s hieronder meer eens!

#5 Over Grenzen

Verzetsmuseum presenteerde in samenwerking met en in het kader van de Black Achievement Month een speciale aflevering van The Round Table Talk. Tijdens deze editie gaan we in op de ‘verstrengelde’ geschiedenis van Ghana, Suriname, Caribisch Nederland en Indonesië – indertijd Nederlands-Indië – in relatie tot Nederland. Zo werden van 1831 tot 1872 ruim 3085 jonge mannen ‘geronseld’ in West-Afrika (grotendeels op het grondgebied van het huidige Ghana en Burkina Faso) om dienst te doen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen mensen uit Suriname en de toenmalige Antillen, dienst om in Nederlands-Indië tegen de Japanners, en na de capitulatie tegen Indonesiërs, te vechten. Met welke dilemma’s kregen ze te maken, tijdens het strijden onder de Nederlandse vlag? Hoe worden deze verhalen verteld en verbeeld? En, hoe verhouden nazaten zich tot deze geschiedenis, als het gaat om identiteit en belonging? De round table talk werd aangevuld met een voordracht door talent Tyler Koudijzer.

Je vindt de video hieronder en Tyler van 39:00 tot 46:00.

#7 Suriname Revisited

Tijdens deze editie staat de recente geschiedenis van Suriname centraal en de invloed daarvan op creatieve makers. Aanleiding is dat het dit jaar veertig jaar geleden is dat de Decembermoorden plaatsvonden. De jaren 1980 waren roerige tijden voor Suriname. Tegelijkertijd kent Suriname nog veel meer geschiedenissen, verhalen en stemmen – van verzet, veerkracht, slavernij, kolonialisme en meer.

In hoeverre heeft de geschiedenis van Suriname invloed op en is deze relevant voor de jongere generatie creatieve makers? Waar halen zij hun inspiratie uit? En wat kan creativiteit en storytelling voor de maatschappij in Suriname en Nederland betekenen?  Aan de hand van het werk van enkele makers, gaan we hierop in. Ook bij deze editie mocht talent Tyler Koudijzer voordragen uit eigen werk.

Je vindt ook deze video hieronder en Tyler van 57:43 tot 1:10.